Bijdrage aan onderzoek burgergericht procederen.

Hoe kunnen overheden juridische procedures met burgers toegankelijker en mensgerichter maken? Die vraag stond centraal in een onderzoek van Pro Facto en de Rijksuniversiteit Groningen, uitgevoerd in opdracht van het WODC. Wij hebben als praktijkdeskundigen deelgenomen aan meerdere kennistafels om waardevolle inzichten en ervaringen te delen.

Drie belangrijke aandachtspunten uit het onderzoek:

  • Handvatten voor organisatieverandering – Hoe kunnen overheden beter inspelen op de behoeften van burgers in bezwaarprocedures?

  • Richtlijnen voor behoorlijk procedeergedrag – Wat zijn de gedragsnormen voor eerlijke en transparante communicatie in (hoger) beroep?

  • Afwegingskader voor hoger beroep – Wanneer is het écht nodig om een zaak naar hoger beroep te brengen?

Onze bijdrage benadrukte het belang van vroege dialoog en oplossingsgericht werken, zodat onnodige procedures worden voorkomen en burgers zich gehoord voelen. Maar ook wanneer een burger besluit naar de rechter te stappen, blijft een burgergerichte aanpak van cruciaal belang. Dit komt niet alleen tot uiting in de procedure zelf, maar ook in de houding en het gedrag van overheidsvertegenwoordigers: open communicatie, een professionele en respectvolle benadering en oog voor de menselijke maat. 

Klik hier om het rapport te lezen.

Vorige
Vorige

Slotbijeenkomst deelprogramma burgergerichte overheid.

Volgende
Volgende

Sigma-werkwijze bij Juridisch Bureau Amsterdam positief belicht in onderzoek bezwaarprocedures